بررسی اجمالی مناطق ویژه ی اقتصادی ایران

شکل
شکل
شکل
شکل
شکل
شکل
شکل
شکل
مناطق ویژه ی اقتصادی

بررسی اجمالی مناطق ویژه ی اقتصادی ایران

یکی از واژه هایی که به کرّات در کنار واژه ی مناطق آزاد میشنوید ، واژه ی مناطق ویژه ی اقتصادی است. اما این منطقه ی ویژه ی اقتصادی به چه معناست؟ و چه تفاوت هایی با منطقه ی آزاد دارد؟

ابتدا به تعریف این منطقه میپردازیم.

منطقه ی ویژه ی اقتصادی نیز مانند مناطق آزاد تعریف مشخص و دقیقی در قانون های مربوطه ندارد.

قانون تشکیل و اداره ی مناطق ویژه ی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران به مانند قانون چگونگی اداره ی مناطق آزاد ، با بیان اهداف به تعریف این منطقه پرداخته است .

در ماده ی 1 این قانون بیان میدارد که به منظور پشتیبانی از فعالیت های اقتصادی و برقراری ارتباط تجاری بین المللی و تحرک در اقتصاد منطقه ای و تولید و پردازش کالا ، انتقال فناوری ، صادرات غیر نفتی ، ایجاد اشتغال مولد و جلب سرمایه گذاری داخلی و خارجی، صادرات مجدد، عبور خارجی( ترانزیت) وانتقال کالا ( ترانشیپ ) به دولت اجازه داده میشود در شهرستان هایی که استعداد و توان لازم برای تحقق اهداف مذکور را دارند مناطقی را با عنوان منطقه ی ویژه ی اقتصادی ایجاد نماید.

هم چنین در تبصره ی این ماده بیان شده که باید محدوده ی جغرافیایی و طرح جامع و نوع و حدود فعالیت هر منطقه تصویب شود.

در کنار این تعریف به وسیله ی بیان اهداف، این قانون موارد دیگری را نیز برشمرده است. برای مثال در ماده ی 20 قانون تشکیل و اداره ی مناطق ویژه ی اقتصادی بیان داشته است که این مناطق جزو قلمرو گمرکی جمهوری اسلامی ایران نمی باشد و گمرک مکلف است با رعایت ماده ی 8 مفاد ماده ی 8 این قانون در مبادی ورودی و خروجی این مناطق به منظور اعمال مقررات مربوط به صادرات و واردات استقرار یابد.

پس از بررسی این موارد از قانون های مربوطه برای تعریفی جامع در این حوزه به تعریف دبیرخانه ی شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه ی اقتصادی که به نوعی جمع آوری این ویژگی ها و اهداف در قالب یک تعریف است؛ میپردازیم که بیان داشته :

مناطق ویژه ی اقتصادی محدوده ی جغرافیایی مشخصی در مبادی ورودی و خروجی کشور هستند که به منظور جذب سرمایه های داخلی و خارجی و همچنین ایجاد بستر مناسب برای فعالیت های صنعتی ، تولیدی و تجاری با هدف افزایش صادرات کالا و ارئه ی بهینه ی خدمات جهت حضور فعال در بازار های منطقه ای و بین المللی ایجاد میشوند. تمرکز اصلی در این مناطق بر ساده سازی فرآیند های تجاری است. به همین دلیل در این مناطق قوانین مبادلاتی آزادانه تر ، معافیت ها یگوناگون در تعرفه ها و عوارض گمرکی و تشریفات ارزی ساده تی نسبت به سرزمین اصلی حاکم است .

مناطق ویژه ی اقتصادی ایران

در حال حاضر بنا به گزارش دبیرخانه ی شورای عالی مناطق آزاد تجاری ، صنعتی و ویژه ی اقتصادی ، 34 منطقه ی ویژه ی اقتصادی فعال در مناطق مختلف ایران وجود دارد که د رآن ها فعالیت انجام میشود.

اما در سایت اطلاع رسانی این شورا فقط نام 30 منطقه آورده شده است!

تعداد کل مناطق آزاد مصوب نیز بیش از 65 منطقه است . حتی در مجلس دهم تلاش هایی برای ایجاد بیش از 100 منطقه ی اقتصادی ویژه انجام شد که با مخالفت های جدی در این حوزه مواجه گردید.

مناطق فعال حال حاضر بر اساس سایت شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه ی اقتصادی به صورت اجمالی عبارتند از :

1-بندر نوشهر

2-منطقه ی ویژه ی اقتصادی صنایع خلیج فارس

3- شهر فرودگاهی امام خمینی

4- بجنورد

5-نمین

6-منطقه ی ویژه ی اقتصادی کاوه

7- منطقه ی ویژه ی اقتصادی شیراز

8- منطقه ی ویژه ی اقتصادی لاوان

9- منطقه ی ویژه ی اقتصادی سیرجان

10- منطقه ی ویژه ی اقتصادی لرستان

11- بندرشهید رجایی

12- منطقه ی ویژه ی اقتصادی خلیج فارس

13- بندر امیر آباد

14- منطقه ی ویژه ی اقتصادی یزد

15- منطقه ی ویژه ی اقتصادی ری

16- منطقه ی ویژه ی اقتصادی زرندیه

17-منطقه ی ویژه ی اقتصادی کشتی سازی خلیج فارس

18- منطقه ی ویژه ی اقتصادی سهلان

19- منطقه ی ویژه ی اقتصادی سرخس

20- منطقه ی ویژه ی اقتصادی بیرجند

21- منطقه ی ویژه ی اقتصادی دوغارون

22- منطقه ی ویژه ی پتروشیمی

23- منطقه ی ویژه ی اقتصادی سلفچگان

24- منطقه ی ویژه ی اقتصادی بوشهر

25- منطقه ی ویژه ی اقتصادی پیام

26- منطقه ی ویژه ی اقتصادی اترک

27- منطقه ی ویژه ی اقتصادی اسلام آباد غرب

28-منطقه ی ویژه ی اتقصادی ارگ جدید

29- منطقه ی ویژه ی اقتصادی گرمسار

30-منطقه ی ویژه ی اقتصادی لامرد

این مناطق از سال 76 و تحت عنوان مناطق حفاظت شده ی گمرکی فعالیت میکردند. اما از سال 84با تصویب قانون تشکیل و اداره ی مناطق ویژه ی اقتصادی شکل جدید و یکپارچه به خود گفتند. بسیاری از این مناطق نیز سال 89 به تصویب رسیدند که تعدادی از آن ها جزو فعالین هستند و تعدادی نیز هنوز غیر فعال محسوب میشوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *