مقدمه
با پیشرفت فناوری و افزایش پیچیدگی در نظام های مالیاتی، آشنایی با سامانه مودیان برای افراد و شرکت ها به یک ضرورت تبدیل شده است.
امروزه سامانه مودیان به عنوان یک ابزار کلیدی و حیاتی برای ساده سازی امور مالی وارد عرصه شده است.
این سامانه امکانات فراوانی را برای کاربران فراهم می کند وافرادی که به کسب وکار مشغولاند، میتوانند از این سیستم برای مدیریت مالیاتهای خود به صورت آنلاین استفاده کنند.
با سامانه مودیان، کاربران میتوانند به راحتی ثبت نام کرده، اطلاعات مالی خود را وارد نموده و آنها را به سادگی مدیریت کنند.
قبل از هر چیزی ابتدا بیاید با ماهیت سامانه مودیان بیشتر آشنا شویم.
سامانه مودیان چیست؟
این سامانه به عنوان یک نرم افزار مالیاتی، برای ایجاد یک سیستم مالیاتی مدرن و موثر در کشور طراحی شده است.
سامانه مودیان یک ابزار الکترونیکی است تا فرآیند های مالیاتی را ساده تر و شفاف تر کند.
مالیات دهندگان میتوانند با استفاده از دستگاههای مختلف مثل رایانه شخصی، پایانه فروشگاهی و… که به حافظه مالیاتی متصل هستند، به سامانه مؤدیان دسترسی داشته باشند.
این سامانه مرجع نهایی برای ثبت، صدور و استعلام صورتحسابهای الکترونیکی است و همچنین به افراد و شرکت ها اجازه می دهد که اطلاعات مالی خود را ثبت و مدیریت کنند، مالیات های خود را به صورت آنلاین پرداخت کنند و مسائل مالیاتی خود را پیگیری و رفع کنند.
همچنین باید گفت که سامانه مودیان مالیاتی باعث کاهش زمان و هزینههای مرتبط با امور مالیاتی می شود و کارایی و شفافیت بیشتری را در این زمینه فراهم میکند.
این سامانه به کشور در ایجاد سیستم های مالیاتی مدرن کمک می کند و به ارزیابی و اجرای سیاستهای مالیاتی کمک میکند.
همچنین این سامانه به نحوی به کشور در افزایش درآمد مالیاتی و بهبود مدیریت مالیاتی کمک میکند.
هدف از ایجاد سامانه مودیان
سازمان امور مالیاتی کشور سامانه مودیان را به منظور جلوگیری از فرار مالیاتی برخی افراد و شرکتها راهاندازی کرده است.
میتوان گفت هدف اصلی این سامانه، شفاف سازی و نظارت بهتر بر فعالیت های مالیاتی است.
این سامانه در سال 1398 توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و با نام (قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان) و با داشتن ۶ فصل، ۲۹ ماده و ۲۸ تبصره به اجرا در آمد.
در قوانین به تصویب رسیده قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مواردی ذکر شده است که به اهداف سامانه کمک میکند.
سامانه مودیان زیر نظر چه سازمانی فعالیت میکند؟
سامانه مودیان توسط سازمان امور مالیاتی کشور طراحی شده است و همچنین توسط این سازمان مدیریت میشود.
در رابطه با این سازمان میتوان گفت که:
سازمان امور مالیاتی کشور، که تحت نظارت وزارت امور اقتصادی و دارایی فعالیت می کند، مسئولیت اصلاح نظام مالیاتی ایران را بر عهده دارد.
از جمله وظایف این سازمان، مکانیزه کردن سیستم مالیاتی کشور و اجرای مالیات بر ارزش افزوده است.
این سازمان همچنین نقش کلیدی در راه اندازی و مدیریت سامانه مودیان مالیاتی دارد.
سامانه مودیان مالیاتی به عنوان یک ابزار الکترونیکی مهم، به افراد و شرکت ها کمک می کند تا به صورت آنلاین اطلاعات مالی خود را ثبت و مدیریت کنند، مالیاتهای خود را بپردازند و به مسائل مالیاتی خود رسیدگی کنند.
از این رو، این سامانه تحت نظارت و مدیریت سازمان امور مالیاتی کشور عمل می کند و بخشی از تلاش های این سازمان برای بهبود و نظام مالیاتی کشور است.
آیا ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی الزامی است؟
بر اساس قوانین و مقررات مالیاتی کشور، تمامی افراد و شرکتهایی که به فعالیتهای اقتصادی مشغول هستند و مشمول پرداخت مالیات میشوند، موظفند تا در سامانه مودیان مالیاتی یا به اصطلاح (Taxpayer system) ثبت نام کنند و جهت اخذ شناسه یکتا حافظه مالیاتی اقدام کنند.
تمامی صاحبان مشاغل، چه اشخاص حقیقی و چه اشخاص حقوقی، می توانند از طریق آن به نحو موثری امور مالیاتی خود را مدیریت کنند.
این الزام به منظور ایجاد یک سیستم مالیاتی منسجم و کارآمد است که به کاهش مشکلات و خطاهای مالیاتی کمک می کند و شفافیت بیشتری را در این زمینه فراهم می کند.
اگرچه ثبت نام در این سامانه امری الزامیست اما همچنین از سوی دیگری برای کاربران و اعضا بسیار سودمند و مفید خواهد بود.
علاوه بر اینکه این سامانه برای اعضا سودمند واقع شده، همچنین با ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور کمک می کند تا نظارت و مدیریت بهتری بر امور مالیاتی داشته باشد و فرآیند های مالیاتی را شفاف و کارآمد کند.
نکته:
یکی از وظایف اصلی مشمولان مالیاتی این است که پس از اعلام فراخوان توسط سازمان مالیاتی، صورتحساب های الکترونیکی خود را در این سامانه ثبت کنند.
این اقدام به شفافیت بیشتر در فعالیتهای مالیاتی کمک می کند و امکان نظارت دقیق تر بر تمامی تراکنشهای مالیاتی را فراهم میکند.
مودیان موظفند که در این سامانه ثبت نام کرده و تمامی اطلاعات و گزارش های مالیاتی خود را صحیح و به موقع در سامانه ثبت کنند.
مزایا سامانه مودیان
از مزیت ها و ویژگی های این سامانه میتوان به موارد زیر اشاره کرده:
- این سامانه امکان تبادل اطلاعات بین مالیات دهندگان و سازمان مالیاتی را از طریق کارپوشه های الکترونیکی فراهم می کند، که این امر به کاهش نیاز مراجعه حضوری کمک میکند.
- سامانه مودیان به گونه ای طراحی شده است که تمامی فرآیندهای مالیاتی شفاف و قابل پیگیری هستند.
این ویژگی کمک می کند تا از مشکلات مالیاتی جلوگیری شود و اطمینان بیشتری برای مودیان فراهم شود.
- مشمولین مالیات می توانند از رایانه های شخصی، پایانههای فروشگاهی، سامانههای ابری و سایر وسایل متصل به حافظه مالیاتی برای ارتباط با سامانه استفاده کنند.
- این سامانه به مالیات دهندگان این امکان می دهد که تمامی امور مربوط به مالیات خود را به صورت آنلاین مدیریت و پیگیری کنند، که این امر به کاهش زمان و هزینههای مرتبط با امور مالیاتی کمک میکند.
- سامانه مودیان مرجع نهایی برای ثبت، صدور و استعلام صورتحسابهای الکترونیکی است که باعث سرعت و دقت بیشتر در مدیریت امور مالیاتی میشود.
به مزیت های سامانه مودیان در طی مقاله به صورت پراکنده اشاره کردیم اما اگر بخواهیم به طور خلاصه و یکجا آنها نام ببریم، میتوان گفت: تسهیل در تبادل اطلاعات، ایجاد شفافیت در فرآیند ها، ارتباط راحت با سامانه، بهینه سازی در زمان و هزینه، مدیریت آسانتر مسائل مالیاتی، شامل برخی از مزایای سامانه مودیان میشود.
چه مواردی پایانه های فروشگاهی محسوب میشوند؟
پایانه فروشگاهی به هر دستگاهی اطلاق میشود که برای پردازش تراکنشها و مدیریت پرداختها در فروشگاهها استفاده می شود.
این دستگاه ها شامل رایانه ها، دستگاه های کارتخوان بانکی (pos)، درگاه های پرداخت الکترونیکی و سایر وسایلی می شوند که به شبکه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان متصل میشوند.
ضمن اینکه این پایانه ها باید بتوانند صورتحساب های الکترونیکی صادر کنند.
حافظه مالیاتی در سامانه مودیان
حافظه مالیاتی یک نوع حافظه الکترونیکی است که برای ثبت و نگهداری اطلاعات مربوط به صورتحسابهای الکترونیکی استفاده میشود و این اطلاعات را به سامانه مؤدیان منتقل میکند.
این حافظه می تواند به صورت سخت افزاری (مثل یک دستگاه فیزیکی) یا نرم افزاری (مثل یک برنامه رایانه ای) باشد.
مودیان مالیاتی از این حافظه برای ثبت صورتحسابهای الکترونیکی خود استفاده میکنند و سازمان مالیاتی بر آن نظارت دارد.
قبل تر به اخذ شماره شناسه یکتا و مورد نیاز بودن این مورد اشاره کردیم اما دلیل نیاز آن را نگفتیم، باید گفت که:
هر حافظه مالیاتی دارای یک شماره شناسه یکتا است که توسط سازمان مالیاتی، به افراد اختصاص داده می شود تا هر حافظه مالیاتی به طور منحصر به فرد شناسایی شود.
این سیستم به سازمان مالیاتی کمک میکند تا اطلاعات مالی را به صورت دقیق و منظم مدیریت کند و از هرگونه یا خطا جلوگیری شود.
صورت حساب الکترونیکی سامانه مودیان چیست؟
صورت حساب الکترونیکی به صورت حسابی گفته می شود که دارای یک شماره منحصر به فرد مالیاتی است.
این صورتحساب شامل اطلاعات مربوط به فروش بوده که در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره میشود.
نوع اطلاعات و جزئیات درج شده در صورتحساب الکترونیکی توسط سازمان مالیاتی و متناسب با نوع کسب و کار تعیین میشود.
در صورت استفاده از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان پایانه فروشگاهی، رسید یا گزارش الکترونیکی وجه پرداختی، به عنوان صورتحساب الکترونیکی تلقی می شود.
این بدین معنا میباشد که گزارش خرید به صورت الکترونیکی به ثبت میرسد، بنابراین چنین اطلاعاتی رو میتوانید از طریق سامانه پیگیری کنید.
وظایف سازمان امور مالیاتی کشور و سامانه مودیان
برخی از وظایف سازمان امور مالیاتی به شرح زیر است:
سازمان امور مالیاتی موظف است که ظرف یک هفته، تمامی مالیات دهندگان را در سامانه مودیان ثبت نام کرده و برای هر کدام یک کارپوشه اختصاصی ایجاد کند.
همچنین سازمان امور مالیاتی باید حداکثر تا یک هفته بعد از ثبت نام مالیات دهندگان جدید در نظام مالیاتی، آنها را در سامانه مودیان ثبت نام کند و یک کارپوشه شخصی به آنها اختصاص دهد.
در صورت عدم اجرای این موارد توسط سازمان، مالیات دهندگانی که در نظام مالیاتی ثبت نام کرده اند، مشمول جرائم مربوط به عدم عضویت یا عدم ثبت نام در سامانه مودیان نمی شوند.
براساس فصل دوم _ ماده 3 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، سازمان باید حداکثر تا پانزده ماه پس از شروع اجرای این قانون، سامانه مودیان را راه اندازی کند و امکان ثبت نام مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی را از طریق این سامانه فراهم کند.
برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید