نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص
در قانون تجارت برای نقل و انتقال شرکت های سهامی محدودیت خاصی در نظر نگرفته است و صرفا در مواد 40 و 41 لایحه اصلاحی قانون تجارت به تشریفات انتقال اشاره نموده است.
هرچند در برخی از انواع شرکت ها مانند مسئولیت محدود و تضامنی تنظیم سند صلح سهام در دفاتر اسناد رسمی ضروری است اما در شرکت های سهامی اینطور نیست.
برای مطالعه شرایط نقل و انتقال سهام میتوانید روی این لینک کلیک کنید.
تایید هیات مدیره در انتقال سهام
اما در برخی از اساسنامه ها نقل و انتقال سهام منوط به تصویب یا تجویز ارکان قانونی شرکت مانند هیات مدیره و یا مجمع عمومی گردیده است.
اعتبار این شرط همواره در محاکم قضایی مورد تردید بوده و آرای متهافتی در این خصوص صادر می گردید.
اما در نهایت دیوان عالی کشور در رای 856 نسبت به تایید این شرط و اثر آن تصمیم گیری نمود که در ادامه به آن پرداخته ایم.
رأي وحدت رويه شماره 856 ـ 04 /10 /1403 هيأت عمومي ديوان عالي كشور
نظر به اينكه اساسنامه مهمترين ركن شركت سهامي خاص است كه در آن روابط بين شركا و حدود اختيارات هيأت مديره و سهامداران معين شده است، لذا چنانچه طبق اين سند، انتقال سهام منوط به موافقت هيأت مديره شده باشد و دارنده سهم بدون رعايت حق تقدم ساير سهامداران و موافقت هيأت مذكور، مبادرت به انتقال سهام خود به شخص ثالث نمايد، انتقال صورت گرفته غير نافذ و با عدم تنفيذ هيأت مديره محكوم به بطلان است. بنابراين، مقررات ماده ۴۱ لايحه قانوني اصلاح قسمتي از قانون تجارت، صرفاً ناظر به شركت سهامي عام بوده و تسرّي به شركت سهامي خاص ندارد. بنا به مراتب، رأي شعبه ششم دادگاه تجديد نظر استان يزد تا حدي كه با اين نظر انطباق دارد، با اكثريت آراء اعضاي هيأت عمومي صحيح و قانوني تشخيص داده مي شود. اين رأي طبق ماده 471 قانون آيين دادرسي كيفري مصوب1392، با اصلاحات و الحاقات بعدي در موارد مشابه براي شعب ديوان عالي كشور، دادگاه ها و ساير مراجع اعم از قضايي و غير آن لازم الاتباع است.
محمّدجعفر منتظري ـ رئيس هيأت عمومي ديوان عالي كشور
برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید