اینماد و یا نماد اعتماد الکترونیکی یه نشان است برای کسب و کار های اینترنتی که اقدام به فروش کالا و یا عرضه خدمات در بستر اینترنت نموده و از طریق درگاه پرداخت اختصاصی اقدام به دریافت وجه می نمایند.

از همین رو اخد اینماد برای این دسته از کسب و کار ها ضروری است بنابر این موارد ذیل توسط کارشناسان و ارزیابان اینماد برای اعطا نشان مورد بررسی قرار می گیرد.

اینماد چیست؟

نماد تجارت الکترونیکی یک نشان دولتی است که صرفاً توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی (وزارت صنعت، معدن و تجارت)، صادر شده و به کسب و کارهای اینترنتی با هدف ساماندهی، احراز هويت و صلاحيت آنها اعطا مي‌گردد. هدف از اعطاي نماد تجارت الکترونیکی، اعتماد‌سازي و رسميت‌دهي به فعاليت کسب و کار‌های اینترنتی و حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان و جلوگيري از آسيب‌هاي احتمالي در ابعاد مختلف اعم از امنيتي،‌ اجتماعي، فرهنگي و اقتصادی است. .ساماندهی سایت‌های تجاری در كشور موثرترین گام برای ایجاد فضای تجارت الكترونیكی به‌خصوص B2C خواهد بود. به نحوی ‌كه مردم در هنگام خرید از طریق اینترنت با اطمینان از این‌كه سایت‌ها به تعهدات خود در قبال آنان عمل خواهند كرد و حقوق مصرف كنندگان را به رسمیت می‌شناسند،‌ اقدام به خرید می كنند.

چک لیست مستندات و الزامات

برای اخذ اینماد باید موارد ذیل را رعایت نمایید: 

  1. 1 الزامات عمومی وب سایت کسب و کار های اینترنتی (ارزیابی بارگذاری وب سایت و عدم آزمایشی بودن سایت مورد نظر)
  2. قانون مندی کسب و کار اینترنتی
  3.  پیش بینی زبان فارسی در تمامی صفحات (در وب سایت‏های چندزبانه)
  4. در صورت هدایت بازدیدکنندگان به وب‌سایت های دیگر، صفحه‌ی مربوطه در پنجره‌ی جدید نمایش داده شود.
  5. عدم استفاده از pop up
  6. تطابق اطلاعات صاحب امتیاز نماد با اطلاعات مندرج در سایت (تطابق شخصیت (حقیقی/حقوقی) متقاضی نماد با اطلاعات مندرج در سایت مورد نظر)
  7.  درج آدرس پستی در بخش «تماس با ما» وب سایت کسب و کار (آدرس ثبت شده در وب سایت عینا مطابق با آدرس درج شده در اطلاعات کسب و کار اینترنتی در فرم حاضر باشد.)
  8. درج تلفن تماس در بخش «تماس با ما» وب سایت کسب و کار (تلفن ثابت ثبت شده در وب سایت عینا مطابق با شماره درج شده در اطلاعات کسب و کار اینترنتی در فرم حاضر باشد.)
  9. درج اطلاعات صاحب امتیاز نماد و توضیحات کامل و شفاف درباره خدمت و کالایی که در سایت ارائه می گردد. در بخش «درباره ما»
  10. درج قوانین و مقررات سایت در بخش «قوانین و مقررات»
  11. درج لینک ثبت شکایات در سایت (دریافت شکایات می تواند حضوری و یا سیستمی باشد)
  12. مالکیت دامنه (متقاضي حقيقي امتياز دامنه به نام شخص متقاضي نماد و متقاضي حقوقي، به نام شركت و يا يكي از اعضاي هيئت مديره آن ثبت شده باشد. منظور اطلاعات صاحب دامنه است كه در Whois درج شده است.)
  13.  امکان ثبت سفارش به صورت آنلاین در وب سایت
  14.  درج قیمت کالا/خدمت در وب سایت
  15.  درج تمامی هزینه‌هایی که برای خرید کالا/خدمت برعهده‌ی مشتری خواهد بود، در فرآیند سفارش‏گذاری در سبد کالا یا پیش فاکتور (مانند قیمت کالا یا خدمت ، هزینه تماس، هزینه حمل، هزینه بسته‌بندی
  16. تولید پیش فاکتور یا نمایش سبد خرید

راهنمای اخذ اینماد 

برای دریافت قابل راهنمای نحوه ثبت اینماد میتوانید روی لینک کلیک کنید.

اینماد یک ستاره یا پنج ستاره

سطح اعتماد و کیفیت عملکرد و‌ب‌سایت را نشان می‌دهد. تعداد ستاره‌های بالاتر، نشان‌دهنده سطح بالاتر اعتماد و کیفیت بهتر عملکرد و‌ب‌سایت است.

اعتبار نماد اعتماد الکترونیکی

اعتبار مجوز اینماد دوساله بوده و پیش از اتمام مهلت آن، می بایست اطلاعات فرم ثبت نام خود را به روز نمایید.

همچنین پرونده را از طریق پنل کاربری خود جهت تمدید ارسال کنید(امکان ارسال درخواست تمدید از یک ماه قبل از انقضای مهلت اینماد در پنل کاربری متقاضیان وجود دارد.).

در صورتی که وب سایت مورد نظر تخلفی در مدت اعتبار اینماد نداشته باشدو در مهلت مقرر شده از طرف مرکز اختلافات کسب وکار خود را با مصرف کنندگان حل کرده باشد همچنین درزمان تمدید اینماد فعالیت کسب وکار بدون اطلاع به مرکز تغییر نکرده باشد و مخالف قوانین مدون جمهوری اسلامی ایران (مرتبط با کسب وکارهای اینترنتی) نباشد.

توسط کارشناسان در موعد مقرر تمدید اعتبار صورت می گیرد در غیراینصورت ممکن است اینماد به مدت دو سال تمدید نگردد و از صاحب امتیاز نشانه اینماد تعهد نامه مجدد اخذ گردد.

اگر کسب و کار اینترنتی دارید مقاله راهنمای درگاه ملی مجوز ها را بخوانید.

برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید