قرارداد مشارکت و سرمایه گذاری
قرارداد مشارکت و سرمایه گذاری ، میتوان سرآغاز یک فعالیت اقتصادی باشد.
هر فعالیت اقتصادی با سرمایه گذاری های نقدی و غیرنقدی و یا مادی و معنوی شخص یا اشخاصی است که قصد راه اندازی یک کسب و کار، تولید یک محصول یا ارائه خدمات به قصد کسب منافع یا کارآفرینی را دارند .
عدم توجه به مسائل حقوقی و عدم تنظیم یک قرارداد مشارکت یا سرمایه گذاری دقیق میان شرکا می تواند عواقب غیرقابل جبرانی را به دنبال داشته باشد .
بنابراین پیش از این که کسب و کار خود را راه اندازی نمایید، حتما با شرکای خود به طور کامل در خصوص موضوعات و شرایط مشارکت و سرمایه گذاری مذاکره کنید.
و اگر به توافق رسیدید حتما به فکر تنظیم یک قرارداد مناسب با شرکای خود باشید.
ما در مقاله دیگری انواع مدل های سرمایه گذاری و قرارداد های مرتبط را بررسی کرده ایم که میتوانید آن را مطالعه کنید . در این مطلب روی نکات مهم قرارداد مشارکت صحبت کرده ایم.
از اینجا میتوانید قرارداد مشارکت ،سرمایه گذاری رایگان دانلود کنید .
نکات مهم قرارداد مشارکت و سرمایه گذاری
1: آورده شرکا در قرارداد مشارکت و سرمایه گذاری مشخص شود.
اولین نکته مهم در یک مشارکت این است که بدانیم آورده طرف مقابل ما به عنوان سرمایه گذار یا شریک کسب و کار چیست !
اگر شریک ما به عنوان سرمایه گذار در کسب و کار سهیم شده است،. باید درخصوص آورده های نقدی و غیرنقدی مذاکره کنیم و به صورت دقیق و شفاف در این خصوص از سرمایه گذار تعهد بگیریم.
از طرفی اگر شریک دیگر آورده غیرنقدی داشته و یا بجای آورده نقدی و غیرنقدی میخواهد کار یا دانش فنی خود را در اختیار کسب و کار قرار دهد، این نوع آورده نیز باید مشخص و شفاف گردد.
حواسمان باشد که تعهدات نامشخص قابل مطالبه نیستند.
مثلا اگر بگویید که سرمایه گذار متعهد است هزینه های کسب و کار را تامین کند. یا اگر مد نظر شما این است که سرمایه گذار برای یک سال یا تا رسیدن به نقطه مشخص کسب و کار هزینه های لازم را بپردازد،باید این نوع از تعهدات را با اعداد و ارقام روشن کنید.
نمی توان یک شریک را متعهد به پرداخت هزینه های نامشخص و نامعینی نمود که ممکن است گاه به میلیارد ها تومان برسد .
بنابراین باید از سرمایه گذار تعهدبه پرداخت مبلغ معین گرفت. یا حداقل تخمینی از هزینه ها تا رسیدن به نقطه سر به سر کسب و کار به دست آورد و تعهد به پرداخت این هزینه ها را براساس یک فرایند مشخص برای پرداخت اخذ نمود.
از طرف دیگر شریکی که آورده ایشان کار یا دانش فنی است، باید تعهد به کسب خروجی های مشخص به انضمام تعهد به حضور برای زمان مشخص را ارائه دهد .
در این مدت تعهدات مربوط به انتقال دانش فنی یا تحقق شاخص های فنی یا اجرایی باید در شروط قید گردد.
2: میزان سهام شرکا یا شیوه تعلق آن مشخص باشد .
موضوع سهام را جدی بگیرید و تعیین آن را به آینده موکول نکنید، چراکه ممکن است منجر به اختلاف های غیرقابل حل گردد.
سعی کنید متناسب با آورده شریک و ارزش کسب و کار، سهام هر یک از شرکا را تعیین کنید و یا حداقل معیار تعیین و تعلق سهام را مشخص کنید.
مثلاً اگر معیار تعلق سهام تحقق شاخص های فنی است، دقیقاً تعیین کنید که در ازای تحقق چه بخشی از شاخص ها چه میزان سهام تعلق خواهد گرفت. و یا اساسا مدت دوره ارزیابی یا تملک سهام چقدر است .
اگر از شیوه تعیین سهام داینامیک استفاده میکنید، زمان معیار برای تبدیل سهام و همچنین معیار شفافی برای آن تعیین کنید. تا در روز معیار دچار اختلاف نشوید.
همچنین تمام شیوه های تملک سهام را در قرارداد ذکر کنید.
3: شیوه تصمیم گیری را تعیین کنید.
تصمیمات مدیریتی از مهمترین تصمیماتی است که در کسب و کار اخذ می شود .
اختلاف در تصمیم گیری ها گاهی باعث برهم خوردن شراکت کسب وکار های بزرگ شده است.
بنابراین در قرارداد فی مابین شیوه اتخاذ و اختیارات تصمیم گیری را تعیین نمایید .
اگر میخواهید حق وتو در تصمیم گیری ها داشته باشید باید این حق را به صورت قانونی در قرارداد درج کنید.
اگر بناست تصمیمات با اتفاق آرا یا اکثریت نسبی اخذ شود، باید این مساله در قرارداد تصریح شود . همچنین حدود اختیارات افرادی که به عنوان مدیر یا نماینده از میان شرکا تعیین می شوندنیز حتما مشخص شود. وگرنه ممکن است در مظان اتهام خیانت در امانت قرار بگیرید.
4: در خصوص محاسبه سود و زیان و یا تقسیم عواید صحبت کنید.
برخی از شرکا یا سرمایه گذاران انتظار دارند پیش از هر گونه تقسیم سود، سرمایه اولیه از محل درآمد برگردد. سپس تقسیم سود انجام شود.
برخی شرکا انتظار دارند تمام درآمد ها صرف کسب و کار شود و تقسیم سود تا هنگام رسیدن به رشد مدنظر انجام نشود.
گاهی در محاسبه یا تعیین هزینه های قابل قبول یا برداشت درآمدها دچار اختلاف نظر می شوید.
سعی کنید در خصوص درآمد و هزینه سیستم شفافی را پیش بگیرید و در این خصوص به اتفاق نظر برسید.
5: شیوه خاتمه قرارداد مشارکت را پیش بینی کنید.
هیچ شریک یا سرمایه گذاری تا ابد قصد مشارکت یا همکاری ندارد.
بنابراین باید وضعیتی را پیش بینی کنید که سرمایه گذار یا شرکا بتوانند به شراکت خود خاتمه دهند.
لازم است حتی شرایط شکست و خاتمه فعالیت کسب و کار را نیز پیش بینی و یا معیار های آن را تعیین کنید.
بدین صورت، اگر روزی شریکی قصد خروج از کسب و کار را داشته باشد و یا زمانی که طرفین قصد انحلال مشارکت را داشته باشند، از پیش وضعیت شرکا تعیین تکلیف شده است .
مثلا برخی از شرکا پیش بینی میکنند، اگر پس یک سال درآمد مدنظر کسب نشود و یا بعد از گذشت دوسال به سود عملیاتی دست نیابند، اقدام به انحلال کسب و کار نمایند.
و یا اینکه شریکی که تعهد به صرف زمان و مدیریت کسب و کار نموده است، باید بداند تحت چه شرایطی تعهدات خود را محقق نموده و میتواند از کسب و کار خارج شود و سهام خود را بفروشد.
در آخر بدانید قرارداد سرمایه گذاری و مشارکت را باید جدی بگیرید، زیرا میتواند مهم ترین اتفاق شما در زندگی باشد.
سهل انگاری در تنظیم یک قرارداد استاندارد و عدم استفاده از تجارب وکیل یا مشاور حرفه ای موجب از بین رفتن سرمایه ها شما می گردد.
برای دریافت نمونه قرارداد مشارکت رایگان کلیک کنید.
گروه حقوقیفینولا به عنوان یک مجموعه تخصصی در حوزه خدمات حقوقی میتواند متناسب با نیاز شما قرارداد سرمایه گذاری یا مشارکت را برای شما تدوین کرده. و ضمن ارائه نکات قراردادی در راه اندازی کسب و کار شما را یاری کند.