قرار نیست تبهکاران همواره چهره خشن، بی نزاکت یا لحن و شخصیت نامناسب داشته باشند. بلکه برخی از تبهکاران با لباس های بسیار شیک، چهره های بسیار موجه و با وقار و در عیار یک متخصص و حرفه ای ظاهر می شوند. اینجاست که تشخیص سره از ناسره برای قربانی دشوار می شود.
اکنون که فضای مجازی امکان ارتباط گسترده را فراهم کرده، دامنه فعالیت این نوع تبهکاران نیز گسترده شده و از ابزار های بهتری برای فریب قربانیان خود بهره می برند .
یکی از انواع کلاهبرداری های رایج در دنیا که امروز در خصوص ان صحبت میکنم به rug pull معروف است. که من آن را کلاهبرداری با فرش قرمز می نامم.
کلاه برداری به شیوه فرش قرمز
در این شیوه فرد تبهکار با مانور های متقلبانه، خود را متخصص یا موفق در حوزه ی خاص یا فردی ثروتمند و قدرتمند معرفی میکند و حتی با تیپ و ظاهری عاریه ای، قربانی خود را به نحوی اغوا میکند که باورش بشود که میتواند با پیروی از ارشاد های مرشد خود به مراد دلش برسد. در حالیکه این باور شروع سراشیبی و سقوط است.
معمولاً فرد تبهکار برای جلب اعتماد قربانی، برای خود ظاهری شیک و پر زرق و برق می سازد و یا از زندگی لاکچری و حتی ارتباطات و قدرت و نفوذ خود در سطح بالا به قربانی نمایش می دهد و در ادامه قربانی را قانع می کند تا برای داشتن یک زندگی مرفه باید خطر کند و پا به پای وی قدم بردارد .
با تاثیری که فرد تبهکار با صحبت ها و کلام خود بر قربانی می گذارد، احتمال اینکه قربانی فریب این فرد را بخورد و برای رسیدن به موفقیت نزدیک ترین راه را اعتماد به او بداند بالا ست. در نتیجه این اعتماد ، سرمایه و دارایی های خود را در اختیار این فرد تبهکار می گذارد.
البته هنوز فرش قرمز پهن نشده ، چون اول راه است …
معمولا اینگونه تبهکاران سود های قابل توجه برای قربانی به ارمغان می آورند و جرعه ای از طعم موفقیت را در ابتدا به قربانی می چشانند، تا از طریق آن فرد دیگر قربانیان را به دام بیاندازد. وقتی که تعداد قربانیان زیاد شد و فرد تبهکار پول کلان را به جیب زد، وقت آن است که فرش قرمز را از زیر پای قربانیان بیرون بکشد …
در این زمان فرد تبهکار با میلیارد ها تومان سرمایه پا به فرار گذاشته و تا قربانیان به خود بجنبند کار از کار گذشته است.
بازار های مالی و راگ پول
این سبک از کلاهبرداری در همه زمینه ها ممکن است رخ دهد. اما یکی از بارزترین پایگاه های تبهکاران بازار های مالی است. جایی که بسیاری از افراد، با هوش مالی و شم اقتصادی و البته با تلاش فراوان توانسته اند زندگی مرفهی برای خود فراهم آورند. و به عنوان افراد شاخص و موفق اقتصادی شناخته می شوند.
اما عده ای که هوش و ذکاوت آنان در جهت فریب مردم است و دانش و موفقیت چندانی در بازار های مالی ندارند، با ژست های متقلبانه خود را به عنوان افراد موفق و ثروتمندی معرفی میکنند. آن ها ادعا میکنند که در بازار سرمایه به این موفقیت رسیده و مخاطبین خود را با نمایش زندگی لاکچری خود که البته عاریه ایست اغوا می کنند. سپس آن ها را ترغیب به خرید سهم ها یا ارز هایی می کنند که میتواند سود های قابل توجهی برای آنان به ارمغان بیاورد .
برخی از این سهم ها یا ارز ها ذاتا ارزش چندانی ندارند. اما با افزایش تقاضا و کاهش عرضه این سهم ها در یک بازه زمانی کوتاه ارزش چشمگیر اما واهی پیدا میکنند و فرد متقلب از این طریق، بازار و قیمت ها را دستکاری می کند و نظم بازار را به هم می ریزد.
قطعا در ابتدا بسیاری از مخاطبین سود های قابل توجهی بدست می آوردند. اما در عمل فرد تبهکار تنها به منافع خود فکر میکند . وی پس از مدتی فرش قرمزی که زیر پای مخاطبین خود پهن کرده را از زیر پایشان بیرون میکشد و به یک باره با سیل عظیمی از مالبختگانی مواجه می شویم که هیچ دانش و تجربه ای در بازار های مالی نداشته و به سودای کسب سود های کلان به این فرد اعتماد کردند و نتیجه ای جز ورشکستگی برای آنان به بار نیاورده است.
فرش قرمز و باز ارز های دیجیتال
بازار ارز های دیجیتال که یکی از پدیده های نوظهر در بازار های مالی است، از این قاعده مستثنا نیست.
افراد زیادی این روزها به این حوزه ورود کرده اند و بخشی از سرمایه خود را در این بازار به گردش در آورده اند.
اخبار سود آوری این بازار باعث شده افراد نا آگاه نیز بار دیگر به هوای کسب منافع زیاد وارد این بازار شوند. همین امر باعث شده افراد تبهکار نیز به کمین آنها بنشینند.
یکی از شیوه های فرش قرمز در حوزه ارز های دیجیتال ترغیب مردم به خرید ارز ها و توکن های بی ارزش است .
افرادی که دارای شبکه ای گسترده از مخاطبین هستند، مردم را تشویق به خرید ارز ها و توکن های بی ارزشی میکنند که سرمایه گذار اصلی این توکن خود آن شخص است. سپس با بالا رفتن ارزش ناگهانی این توکن، دارایی های خود را نقد کرده و به ناگهان قیمت توکن یا ارز رمز سقوط میکند و خیل عظیمی از مالباختگان را به بار می آورد.
معمولاً شگرد پانزی یا دامپ و پامپ در این بازار نیز به همین شیوه صورت می گیرد.
ترفند های کلاهبرداران فرش قرمز یا راگ پول چیست؟
این افراد معمولا کسانی هستند که رزومه یا تخصص مشخصی ندارند. اما با راه اندازی کانال های تلگرامی و صفحات اینستاگرامی یااستفاده از دیگر رسانه های مجازی و با ارائه برخی اطلاعات تخصصی مخاطبان را جذب میکنند . و از خود شخصیتی موفق یا ثروتمند یا متخصص به نمایش می گذارند.
آن ها بسیار تلاش میکنند تا این مطلب را به مخاطبان القا کنند که با بهره گیری از دانش و تجربه خود به این موفقیت رسیده اند و قصد دارند مخاطبان را با راز موفقیت خود آشنا کنند. در حالی که مسیر موفقیت آن ها همین شیوه ایست که اتخاذ نموده اند تا با فریب مخاطبان به اهداف پنهان خود برسد.
این افراد حتی ممکن است افراد شاخص و معتبر را مورد هجمه قرار دهند. تا به این ترتیب برای خود اعتباری بدست اوردند و ژست های پوپولیستی به خود بگیرند. معمولاً این افراد هیچ گونه مدرک علمی و فنی و یا حتی مجوزی دال بر فعالیت در این حوزه ندارند .
در ادامه به شرح سه شیوه متداول راگ پول می پردازم .
1-راگ پول از طریق تخلیه استخر نقدینگی
در این نوع از کلاهبرداری، توسعه دهندگان ابتدا با یک توکن جدید و ارز دیجیتال با ارزشی مثل اتریوم یک “استخر نقدینگی” به وجود می آوردند و تبلیغات خود را شروع میکنند. ارز ذکر شده پس از جذب سرمایه از استخر نقدینگی خارج خواهد شد. تا سرمایه گذاران بخواهند به خود بجنبند و سپرده های خود را از استخر خارج کنند،. متوجه میشوند که تنها توکن هایی فاقد ارزش در استخر باقی مانده است.
2-از طریق محدود کردن سفارشهای فروش
در این نوع از راگ پول، کلاهبرداران الگوریتمهای توکن را به نحوی تنظیم میکنند که فقط خودشان بتوانند قادر به فروش آنها باشند. سپس با تبلیغات گسترده، سرمایه گذاران را به سوی این توکن جذب میکنند. سرمایه گذاران نیز غافل از این موضوع و با خیال اینکه این محدودیت موقتی و ناشی از مشکل فنی است توکنهای فراوانی خریداری میکنند. در نهایت نیز کلاهبرداران با فروش توکن مزبور سود می برند و سرمایه گذاران را با داراییهای دیجیتال بی ارزش خود رها میکنند.
3- از طریق پامپ اند دامپ
در این نوع کلاهبرداری راگ پول، توسعه دهندگان بخش بزرگی از یک توکن خاص و جدید را خریداری میکنند (پامپ کردن). سپس با تبلیغات فراوان و اجرای کمپینهای بازاریابی، سرمایه گذاران را به خود جذب میکنند. و با افزایش قیمت توکن مذکور به یکباره تصمیم به فروش حجم وسیعی از توکن ها و خارج کردن دارایی خود از پروژه مینمایند(دامپ کردن).
توصیه های برای قربانی نشدن توسط کلاهبرداران راگ پول
1-به این نکته توجه کنید که چه کسانی تبلیغات این پروژه ها را می کنند. تصمیمات مالی خود را بر حرف و سخن افراد مشهور یا سلبریتی ها استوار نسازید.
۲-حتما به این موضوع توجه کنیند که چند درصد از کل توکن ها دسته سازندگان است. هرچقدر این درصد بالا تر باشد احتمال اینکه قربانی راگ پول شوید بالاست.
۳-حتما امکان فروش توکن های اون پروژه را بررسی کنید و مطمئن شوید که برای فروش توکن محدودیتی ندارید.
۴-دور ارزهای جدیدی که نوسانات قیمتی بالا دارند خط بکشید. ریسک سرمایه گذاری روی اینگونه ارز ها بسیار بالاست پس اگر حرفه ای نیستید سراغ اینگونه ارز ها نروید.
5-حتما از خدمات صرافی های معتبر ارزهای دیجیتالی استفاده کنید. برای مطالعه بیشتر در خصوص صرافی ارزهای دیجیتال می توانید به مطلب “صرافی ارز دیجیتال، تهدید ها و فرصت ها” مراجعه کنید.
برای کسب راهنمایی در خصوص راگ پول و کلاه برداری های ارز دیجیتال میتوانید با کارشناسان متخصص فینولا ارتباط بگیرید.