عرضه اولیه سهام چیست؟
( IPO= initial public offering) در ترجمه تحت الفظی به معنای عرضه سهام اولیه می باشد . اما در واقع به فرآیند ورود شرکت های سهامی خاص به بازار سرمایه و تبدیل به یک شرکت سهامی عام اطلاق می گردد .که در این فرایند بخشی از سهام شرکت در معرض عموم قرار میگیرد .و در تالار بورس قابل داد و ستد میباشد که اصطلاحا به این سهام ، سهام شناور گفته میشود حداقل میزان سهام شناور در بازار بورس ایران معادل بیست در صد سهام شرکت میباشد .
ورود به بازار سرمایه یکی از راه های تامین مالی شرکت های کوچک و متوسط است . که با عرضه سهام خود به بازار بخشی از نقدینگی مورد نیاز خود را تامین می نمایند. اما ورود به بازار سرمایه شرایط و ضوابط خاص خود را داشته که شرکت ها میبایست حائز این شرایط باشند .
عرضه اولیه سهم در بازار سرمایه و ورود به بورس علاوه بر تامین مالی میتواند. بر ارزشگذاری واقعی و افزایش ارزش سهم یک شرکت کمک شایانی کند .چرا که در بازار سرمایه بدلیل وجود ضوابط قانونی مشخص در محاسبه دارایی ها و گردش مالی شرکت ها ارزشگذاری به نسبت استانداری صورت می گیرد .که به مراتب متفاوت از ارزشگذاری های موجود در اکوسیستم استارتاپی است .
بنابراین، استارتاپ هایی که در چشم انداز بلند مدت خود ، ورود به بازار سرمایه را در نظر دارند توصیه می شود. نسبت به مسائل مالی شرکت حساس بوده است و از شرکت های حسابرسی معتبر کمک بگیرند.
در حال حاضر شرکت فرابورس ایران که زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار ایران فعالیت می کند . با تعدیل شرایط حضور شرکت ها و بنگاه های اقتصادی به بازار سرمایه و ارائه بازار های جدید همچون بازار SME ها شرایط IPO را برای کسب و کار های نوپا را نیز تا حدودی تسهیل کرده است.
تفاوتهای فرابورس با بورس
شرکت فرابورس ایران ، همانند دو سازمان بورس فعال کشور (بورس اوراق و بورس کالا) با مجوز شورای عالی بورس ایجاد شده است . و تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار قرار دارد. با این تفاوت که ورود به بازارهای فرابورس از شرایط و الزامات کمتری برخوردار بوده است و شامل بازارهای متنوعی میباشد .
که این تفاوتها را به اختصار در زیر تشریح میکنیم :
الف) تفاوت در بازارها:
الف) بخش اول – براساس دستورالعمل پذیرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ایران. فرابورس دارای پنج بازار (اول، دوم، سوم (عرضه)، ابزارهای نوین مالی و پایه) است. پذیرش شرکتهای سهامی عام در بازار اول و بازار دوم و پذیرش سایر اوراق بهادار صرفا در بازار ابزارهای نوین مالی صورت میپذیرد.
بازار سوم جهت عرضه یکجا و پذیرهنویسی اوراق بهادار و بازار پایه جهت درج و نقل و انتقال سهام شرکتهایی است . که بر اساس الزام بند ب ماده 99 قانون برنامه پنجم توسعه، مشمول ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار بوده است .و امکان پذیرش در یکی از بازارهای بورس یا فرابورس را ندارند.
الف)بخش دوم – شرکت بورس تهران دارای 2 بازار به شرح زیر میباشد:
1- بازار اول
2- بازار دوم
ب) تفاوت در فرآیند پذیرش:
با توجه به تقسیمبندیهای انجام شده فوق، مقایسهای بین شرایط پذیرش سهام در بازارهای بورس و فرابورس برای آشنایی بیشتر ارائه میکنیم .(جدول بالا) بر اساس بند ب ماده 1 قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید سهام شناور آزاد بخشی از سهام شرکت است. که دارندگان آن همواره آماده عرضه و فروش آن سهام میباشند . و قصد ندارند با حفظ آن قسمت از سهام در مدیریت شرکت مشارکت نمایند.
مزایای پذیرش شرکتها در فرابورس ( عرضه اولیه سهام )
بر اساس قوانین و مقررات موجود ، کلیه مزایای برای شرکتهای پذیرفته شده در بورس ، برای اوراق بهادار و سهام شرکتهای پذیرفته شده است . در فرابورس نیز تعریف شدهاند.
این موارد از جمله موارد زیر میباشند:
• تامین مالی آسان و ارزان
کارکرد اصلی بازارهای اوراق بهادار، تجهیز، جمعآوری و هدایت پساندازهای کوچک مردم برای اجرای طرحهای بزرگ اقتصادی است . تا شرکتها با شرایطی آسانتر بتواند از مزایای تامین منابع ارزان قیمت از طریق بازار سرمایه، استفاده کنند. علاوه بر فروش سهام و افزایش سرمایه، راهکارهایی از قبیل انتشاراوراق مشارکت، انتشارگواهی سپرده سرمایهگذاری عام و خاص و… برای شرکتهای پذیرفته شده است . که در فرابورس پیشبینی شده است.
• افزایش نقد شوندگی سهام
تا پیش از فعالیت فرابورس فقط سهام شرکتهایی که در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده بود. امکان معامله در محیطی شفاف و رقابتی را داشتند. و شرکتهایی که نمیتوانستند شرایط پذیرش در بورس را احراز کنند از دسترسی به چنین امکانی محروم بودند. اما با ایجاد فرابورس، شرکتها با شرایط ساده تر میتوانند در این نهاد پذیرش شوند و از مزیتهای بازار منسجم و شفاف بهرهمند شوند.
• بهرهمندی از معافیت مالیاتی شرکتهای پذیرفته شده در فرابورس
بر اساس قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید، شرکتهای پذیرش شده . در فرابورس ایران مشمول مزایای مالیاتی قابل توجهی خواهند شد.به این صورت که بر اساس ماده 143 قانون مالیاتهای مستقیم، 5 درصد از مالیات بر درآمد شرکتهایی که سهام آنها برای معامله در بازار خارج از بورس داخلی (فرابورس) یا خارجی پذیرفته میشود از سال پذیرش تا سالی که از فهرست شرکتهای پذیرش شده در این بورسها یا بازارها حذف نشده اند با تایید سازمان بورس بخشوده میشود.به گزارش عصر بانک دات آی آر شرکتهایی که سهام آنها برای معامله در بازارهای خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته شود در صورتی که در پایان دوره مالی به تایید سازمان بورس حداقل 20 درصد سهام شناور آزاد داشته باشند معادل 2 برابر معافیتهای فوق از بخشودگی مالیاتی برخوردار میشوند.
در ماده 143 مکرر اضافه شده است از هر نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام شرکتها اعم از ایرانی و خارجی در بورسها یا بازارهای خارج از بورس دارای مجوز، مالیات مقطوعی به میزان نیم درصد ارزش فروش سهام و حق تقدم سهام وصول خواهد شد و از این بابت وجه دیگری به عنوان مالیات بر درآمد نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام و مالیات بر ارزش افزوده خرید و فروش مطالبه نخواهد شد.
•نقل و انتقال سهام بهصورت آسان- سریع و کمهزینه
هم اکنون برای نقل و انتقال سهم شرکتهای خارج از بورس فرآیند اداری پیچیده و وقتگیری وجود دارد و اجرای کلیه مراحل مستلزم صرف وقت و تشریفات اداری پیچیده است اما با شروع فعالیت فرابورس و پذیرش شرکتها در این بازار نقل و انتقال آنها به سهولت انجام میگیرد.
• شفافیت و اعتبار قیمت سهام به واسطه مبادله در فرابورس
با توجه به نظارت و شفافیت مکانیسم عرضه و تقاضا، قیمت سهام شرکتها در فرابورس مبین شرایط روشنی برای وضعیت مالی شرکت است و در همه معاملاتی که شرکت یا سهامداران آن انجام میدهند، میتواند مبنای عمل قرار گیرد.همچنین میتواند مبنای وثیقهگذاری و اعتباردهی شرکتها باشد.
• اطلاع رسانی هماهنگ و عادلانه به سرمایهگذاران بالفعل و بالقوه برای عرضه اولیه سهام
پس از پذیرش سهام شرکتها در فرابورس، مکانیسم قانونی و مراجع رسمی برای اعلام اطلاعات شرکت ایجاد میشود و از نتایج ارائه اطلاعات، شفافیت بیشتر عملکرد مدیران شرکتها خواهد بود. همچنین با ارائه گزارشهای مالی دورهای تحت نظر حسابرسان معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار، سهامداران و سایر سرمایه گذاران به اطلاعات حسابرسی شده دسترسی پیدا میکنند.
• بهرهگیری از امکان وثیقهگذاری سهام و اخذ ساده تر تسهیلات بانکی برای عرضه اولیه سهام
پس از پذیرش سهام شرکتها در فرابورس، امکان وثیقهگذاری سهام و اخذ تسهیلات بر روی سهام شرکتهای پذیرفته شده در این بازار امکان پذیر میباشد. چون با پذیرش سهام شرکت درفرابورس، یک مرجع رسمی بر انجام معاملات شرکت نظارت دارد و قیمت سهام در شرایط عادلانه عرضه و تقاضا تعیین میشود، لذا سیستم بانکی با شرایط سادهتری اقدام به وثیقه گرفتن سهام شرکت میکند. زیرا در صورت وثیقه شدن سهام، امکان انجام معامله روی آن وجود ندارد و ارزشگذاری سهام وثیقه شده از سوی یک مرجع رسمی به نام فرابورس صورت گرفته است.
• معرفی شرکت و محصولات به طیف وسیعی از اقشار جامعه و افزایش اعتبار شرکت
با توجه به اینکه فرابورس و بازار سرمایه مخاطبان گستردهای دارد، ورود شرکت به بازار سرمایه موجب آشنایی قشر وسیعی از مصرف کنندگان با خریداران کالا و خدمات شرکت میشود وبی شک مخاطبان شرکت را افزایش خواهد داد.
• صدور اوراق مشارکت و گواهی سپرده در فرابورس پذیرهنویسی وانتشار اوراق مشارکت و گواهی سپرده سرمایهگذاری عام و خاص و همینطور انجام معامله دست دوم این اوراق انجام میشود.
• پیشبینی فرآیند ساده خروج از فرابورس
در صورتی که به هر دلیل سهامداران عمده شرکتی تصمیم بگیرند، شرکت خود را از فرابورس خارج کنند، در دستورالعمل پذیرش ساز و کاری به این منظور در نظر گرفته شده است که با گذراندن فرآیند مشخصی امکان خروج ازاین بازار وحتی تبدیل شرکت به شرکت سهامی خاص به سادگی امکان پذیر خواهد بود.
از آنجا که اعتقاد ما براین است یک کار آفرین میبایست اطلاعات کافی نسبت به مسایل مختلف بازاز پیشرو از جمله مسایل مالی ، حقوقی ، قنی و غیره داشته باشد برای آگاهی اجمالی با بازار های سرمایه ایران در ادامه این پست ، فایل PDF اشنایی با بازار بورس و فرابورس ایران را جهت مطالعه می آوریم ، این فایل های بسیار کوتاه و اجمالی بوده و زمان چندانی از شما نمی برد.
آشنایی با فرابورس ایران و نحوه ورود به آن
برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با عرضه اولیه سهام با مشاوران حقوقی فینولا در ارتباط باشید .
عرضه اولیه سهام ، عرضه اولیه سهام