امروزه کشف حجاب موضوع مهمی است که بسیاری از مردم از طریق دریافت پیامک  با آن رو به رو می شوند. در این مقاله در پی آن هستیم که فرایند پیامک کشف حجاب، توقیف خودرو ومسائل مربوط به کشف حجاب و اقدامات قانونی  که افراد باید انجام دهند را توضیح دهیم.

جهت اخذ مشاوره حقوقی در این زمینه و کسب راهنمایی می توانید با گروه حقوقی فینولا تماس بگیرید.

حجاب در قانون ایران:

برای برخی ازافراد جامعه سوال ایجاد می شود که آیا قانون اساسی ایران به کشف حجاب اشاره کرده است  یا خیر؟ سوال دیگر اینکه آیا جرم دانستن کشف حجاب و مجازات فرد مرتکب در قانون ایران آمده است یا خیر؟  در پاسخ به این سوالات بهتر است بدانید که در قانون اساسی ایران به طور مستقیم به کشف حجاب اشاره نشده است .

قانون اساسی ایران مقرر می کند که تمام قوانین و مقررات می بایست در راستای موازین  اسلامی و شرعی باشند . پس قانونگذار مجاز است که قانون مد نظرخود را با رعایت موازین  شرعی و اسلامی  وضع کند.

مسئله حجاب از جمله مسائلی است که اسلام بر آن تاکید کرده است. پس کاملا با موازین شرعی در یک راستا قرار دارد. به همین دلیل قانونگذار با رعایت قانون اساسی و موازین اسلامی   در سال 1375 تبصره ای  به ماده 638 قانون مجازات اسلامی الحاق نموده و در این ماده کشف حجاب را جرم انگاری کرده و برای آن مجازاتی در نظر گرفته است. بعد از سال 1375  نیز این ماده دستخوش تغییر و تحولاتی شده است  . طبق آخرین اصلاحات و تغییرات، این تبصره اینگونه مقرر می دارد: (زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند،به حبس از ده روز تا دو ماه و یا از 2 تا 10 میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد.)

با توجه به موارد مذکور می توانیم بگوییم که تفکر برخی از افراد که بر این باورند مجازات کشف حجاب مبنای قانونی ندارد کاملا اشتباه است.

کشف حجاب در خودرو:

برخی از افراد بر این باورند که کشف حجاب در خودرو مشمول ماده 638 قانون مجازات اسلامی نمی شود. آنها اینگونه استدلال می کنند که ماده 638عدم رعایت حجاب در معابر و انظار عمومی را جرم انگاری نموده است. حال آنکه خودرو شخصی از موارد انظار و معابر عمومی نمی باشد پس رعایت نکردن حجاب در خودرو جرم نیست و قابل مجازات هم نمی باشد.

در پاسخ به استدلال این دسته افراد،مجلس شورای اسلامی قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر را تصویب نموده است. تبصره ماده 5 این قانون مقرر می دارد: ( اماکنی که بدون تجسس در معرض دید عموم قرار می گیرند، مانند قسمت های مشترک آپارتمان ها، هتل ها، بیمارستان ها و نیز وسایل نقلیه مشمول حریم خصوصی نیست.) طبق این ماده متوجه می شویم با اینکه خودرو یک وسیله شخصی است اما بدون تجسس در معرض دید عموم قرار می گیرد و مشمول این ماده می شود.

بنابراین کشف حجاب در خودرو شخصی نیز از مصادیق جرم ماده 638 می باشد. لازم به ذکر است که این عمل نه تنها طبق قانون مجازات اسلامی جرم است بلکه طبق قانون راهنمایی و رانندگی، تخلف محسوب می شود.

عوامل گزارش دهنده :

سامانه های هوشمند مربوط به راهنمایی رانندگی و دوربین هایی که در سطح شهر قرار دارند یکی از عوامل ثبت کننده کشف حجاب هستند. عامل دیگر، ماموران نامحسوس فراجا و ماموران پلیس راهنمایی رانندگی هستند. پس از اینکه گزارش کشف حجاب توسط ماموران و یا دوربین ها ثبت می شود، شماره پلاک خودرو به پلیس راهنمایی رانندگی و پلیس امنیت اخلاقی گزارش  می شود. در نهایت پس از طی این مراحل،پیامک کشف حجاب به مالک خودرو ارسال می شود. در ادامه به بررسی پیامک های کشف حجاب و اقدامات قانونی پس از آن می پردازیم.

ارسال پیامک کشف حجاب:

پس از وقوع کشف حجاب در خودرو،طی چند مرحله به مالک خودرو پیامک ارسال می شود .

مرحله اول:

هنگامی که برای اولین بار در یک خودرو،سرنشینان و یا راننده خودرو حجاب اسلامی را رعایت نکرده  باشند پیامک بدون کد مبنی بر تذکر با این متن به مالک خودرو ارسال می شود: (سلام،مالک خودرو به شماره پلاک………سرنشین/راننده خودرو شما مرتکب جرم کشف حجاب شده است؛لذا به منظور جلوگیری از تکرار جرم به شما تذکر داده می شود.پلیس امنیت اخلاقی)در این مرحله،پیامک ارسال شده صرفا جنبه تذکر و پیشگیری از تکرار جرم را دارد. مالک خودرو مکلف به انجام هیچ کاری نیست و فقط باید دقت لازم را داشته باشد که ارتکاب این جرم در خودرو او تکرار نشود. زیرا که عواقب قانونی در پی خواهد داشت .

مرحله دوم:

اگر کشف حجاب برای بار دوم در یک خودرو تکرار شود،مالک خودرو پیامک حاوی کد مبنی بر ابلاغیه را دریافت خواهد کرد. متن پیامک ارسالی اینگونه است: (ابلاغیه؛ مالک محترم خودرو شماره ……در خودرو شما جرم کشف حجاب صورت گرفته است؛لذا ضمن اخطار مبنی بر عدم تکرار،ابلاغ می گردد حداکثر ظرف مدت 10 روز برای رسیدگی به پلیس امنیت اخلاقی محل سکونت خود یا کلانتری های تهران بزرگ مراجعه کنید.)

مالکان خودرو پس از دریافت این پیامک مکلف هستند که به پلیس امنیت اخلاقی و یا کلانتری محل سکونت خود مراجعه کنند. در مراجع مذکور،مالکان خودرو تعهدی کتبی مبنی بر عدم تکرارجرم را امضا خواهند کرد. امضای تعهد کتبی به این معناست که خودرو مالک توقیف نمی شود و هیچگونه جریمه ای برای او در نظر گرفته نمی شود. بلکه تنها به منزله تعهد در عدم تکرار ارتکاب جرم است. اگر حداکثر تا یک ماه پس از دریافت این پیامک به مراجع مذکور مراجعه نکنند،خودروی آنها توقیف و در نهایت ضبط می شود. جهت خارج کردن  خودرو از ضبط و توقیف باید از طریق پارکینگ اقدام کنند.

پیشنهاد ما به شما این است که پس از دریافت این پیامک حتما به مراجع مذکور جهت امضای تعهد کتبی مراجعه کنید.

کدهای قید شده در پیامک مرحله دوم:

هنگام مراجعه به پلیس پس از دریافت پیامک در مرحله دوم،لازم است که به کد موجود در پیامک دقت شود. هرکدام از این کدها به یک معنا و تخلف خاص اشاره دارند. پس از مراجعه به پلیس امنیت اخلاقی باید کد  پیامک را بیان کرده و به بخشی که مخصوص رسیدگی به آن جرم است مراجعه شود.

کد 14: جریمه کشف حجاب در خودرو

کد 15: کشف حجاب در خودرو و داشتن پوشش نامناسب

کد16: روابط نامشروع در خودرو

کد17: مزاحمت و ایجاد آلودگی صوتی و به همراه داشتن حیوانات خانگی در خودرو

کد18: تردد مکرر در یک خیابان (به اصطلاح عامیانه دور دور در خیابان ها)

کد33: روزه خواری در ماه رمضان

کد35: استعمال دخانیات در خودروصاحبان ماشین‌های توقیف‌شده برای حجاب چه می‌گویند؟ | اقتصاد24

نکته در رابطه با انتقال خودرو:

اگر مالک،خودرو را به فرد دیگری انتقال بدهد . فرد انتقال گیرنده بدون تعویض پلاک خودرو مرتکب کشف حجاب در خودرو شود، از نظر مراجع قضایی و قانونی مالک سابق خودرو در واقع شخصی که پلاک خودرو به نام او ثبت شده است، مسئول خواهد بود.مگر اینکه ثابت نماید در حین ارتکاب جرم خودرو در تصرف او نبوده است.

لازم به ذکر است که پس از انتقال خودرو دقت کافی در استعلام پلاک فعال خودرو با کد ملی را داشته باشید .

مراحل بعدی:

اگر پس از دریافت پیامک مبنی بر کشف حجاب در مراحل اول و دوم باز هم نسبت به خودرو مذکور گزارش کشف حجاب ثبت شود، برای مالک خودرو جزای نقدی درنظر گرفته می شود. همچنین هربار 10 نمره منفی برای گواهینامه مالک خودرو لحاظ می شود. علاوه بر موارد ذکر شده گاهی از اوقات ممکن است پرونده فرد به دادسرا ارجاع شود. در این صورت باید اقدامات مقتضی مربوط به مراجع قضایی انجام شود.

اعتراض به پیامک کشف حجاب:

ممکن است مالکان خودرو نسبت به پیامک و به جریمه ناشی از آن اعتراض داشته باشند . در این صورت می بایست به کلانتری مربوطه و یا پلیس امنیت اخلاقی محل خود رجوع کنند. فرم اعتراض به پیامک کشف حجاب را تکمیل نموده و منتظر پاسخ آن باشند. لازم به ذکر است که چون فرم اعتراض به صورت دستی پر می شود باید مدتی را برای دریافت نتیجه صبر کنید. پس از ارائه اعتراض، دوربین های ثبت کننده بار دیگر بررسی می شوند. در صورتی که از طریق بررسی دوربین ها اثبات شود که کشف حجاب در ماشین رخ نداده است، به اعتراض ترتیب اثر می دهند و هیچگونه جریمه ای برای فرد در نظر گرفته نمی شود.

استعلام جریمه کشف حجاب:

برای استعلام خلافی مبنی بر عدم رعایت حجاب می توانید به دو سامانه اینترنتی پلیس راهور و اپلیکیشن پلیس من مراجعه کنید.پس از استعلام می توانید نسبت به پرداخت جریمه اقدام کنید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره در حوزه کشف حجاب در خودرو می توانید با همکاران ما تماس بگیرید.